Woonproject 'Harlekijn' op het Westerkwartier in Oostende

We zijn in november 2019 gestart met een nieuw woonproject op het Westerkwartier: Harlekijn, in de Goedheidstraat 2. Harlekijn is een nieuwbouwproject, waarvoor eerst een bestaand gebouw werd gesloopt. Het is een woonproject geworden met 9 appartementen. Er zijn 4 appartementen met 2 slaapkamers en 5 appartementen met 1 slaapkamer. Allemaal volgens het principe 'levenslang wonen'. Bovendien is in de nieuwbouw al een mogelijkheid voorzien om uit te breiden in de Nieuwpoortsesteenweg. We kijken en bouwen dus met een duidelijke visie.

 

De archictect FVWW uit Antwerpen werd via de procedure 'Oproep Winvorm' aangesteld. Het project kreeg eerst de werktitel ‘De Bloemenwinkel’, net omdat er in het vorige gebouw een bloemenwinkel was. Bovendien zijn de kleuren – het wit en groen in de gevel nu – een knipoog naar dat verleden: de groen-witte luifel van de bloemenwinkel had ook die kleuren. Het woonproject draagt nu de naam van een bloem: de Harlekijn is een soort orchidee.

 

Het gebouw voldoet uiteraard aan alle woonnormen. Dat is onze plicht. Bovendien zetten we ook heel hard in op duurzaamheid: op vlak van verwarming met een centrale stookplaats, warmtewisselaars en vloerverwarming; op vlak van warm water met een zonneboiler, op vlak van ventilatie, door regenwaterrecuperatie voor de gemeenschappelijke delen, een warmtepomp,....

 

De voorlopige oplevering is in december 2021 gebeurd. De huurders hebben er begin februari 2022 hun intrek. Onder een stralende zon konden we op 21 april 2022 Harlekijn ook officieel openen, in aanwezigheid van de burgemeester en schepen van wonen van de stad Oostende. Lees hier het volledige persbericht.

 

 

 

artikelafbeelding

FVWW Architecten uit Antwerpen

Het was duidelijk dat het voorgaande gebouw niet meer voldeed, zowel qua oppervlakte als qua kwaliteit, aan de normen. Daarom werd geopteerd om het gebouw af te breken en een nieuwbouw te realiseren. Ontdek hier het volledige voorstel van de architecten.

De architecten vertellen ...

Het gebouw is getrapt opgevat: in de Goedheidstraat zie je 4 bouwlagen en dit vertrapt naar 6 bouwlagen in de Nieuwpoortsesteenweg. Op die manier is er ruimte voor een gedeeld dakterras gericht op ons Westerkwartier. Op de muur aan het terras hangt een neon-sculptuur van beeldend kunstenaar Dennis Tyfus. 

 

De keuzes in materialen, kleuren en details zijn opvallend. Deze gevelstenen komen elders in de wijk ook terug. Je ziet in de ramen een keuze voor zwart en wit. En er springt ook rood in het oog: in de voordeur, naar de fietsenberging, de balustrade, ... tot zelfs aan de deurknoppen van de keukenkasten. 

 

Het zicht vanop het terras is fenomenaal, maar ook van in de appartementen is er een geweldig zicht. En hoe hoger hoe diverser, met zelfs een blik op de zee. De architecten benoemen de uitstraling van het gebouw als vriendelijk en domestiek. Harlekijn is de voorbode van de tuinwijk, duidelijk nieuw en anders maar coherent en complementair.

 

Meer informatie over de visie van de FVWW-architecten lees je op hun website