De Oostendse Haard richt coöperatieve Aster CV mee op: 13.600 zonnepanelen op 676 van onze gebouwen tussen 2021 en 2024

Oostende, maandag 11 januari 2021

STRIJD TEGEN KLIMAATOPWARMING & ENERGIE-ARMOEDE

 

40 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) ondertekenden op maandag 26 oktober 2020 de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap ASTER, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). De  SHM’s willen actief en structureel bijdragen aan een beter klimaat en de strijd aangaan met energiearmoede. Ook Oostende mist de trein niet. Dankzij een stevige investering zullen de Oostendse Haard en de Gelukkige Haard tussen 2021 en 2024 duizenden zonnepanelen plaatsen op (sociale) woningen in Oostende en Bredene.

 

Solidariteit voor een beter klimaat

De Oostendse Haard sprong als eerste op de kar en startte intussen met de plaatsing van zonnepanelen. Voorzitter Quinten Goekint: “Onze sector wil meewerken aan een beter klimaat. Op 676 van onze gebouwen in Oostende en Bredene worden tussen 2021 en 2024 in totaal 13.600 panelen geplaatst, goed voor een productie van wel 3.917 MWh per jaar. Door deze investering zal de Oostendse Haard jaarlijks 744 ton CO2 minder uitstoten. Maar vooral, op deze manier kunnen we ook concreet iets doen aan de energiearmoede in Vlaanderen. Solidariteit is daarbij het sleutelwoord. We willen sociale huurders laten besparen op hun energiefactuur. De zon schijnt immers voor iedereen.”

Ook bestaande gebouwen milieuvriendelijker maken

Ook de Gelukkige Haard engageert zich in dit project. "Bij nieuwbouwprojecten trekken we al enige tijd 100% de milieuvriendelijke kaart. De plaatsing van zonnepanelen op bestaande gebouwen staat op de planning. We zijn volop bezig aan de uitwerking hiervan. Om die beweging te kunnen maken is een renovatie van het patrimonium een must. Al onze daken zijn al geïsoleerd in 2014, maar de dakstructuren moeten geïnventariseerd worden zodat zonnepanelen op een duurzame wijze kunnen gebruikt worden. Wie door Oostende wandelt ziet de activiteit van de renovatiewerken. Jaarlijks strippen we een 30-tal woningen in onze oudste wijken, de wederopbouw is volop aan de gang”, aldus directeur van de Gelukkige Haard Sara Casteur.

Bewuste keuze voor zonnepanelen

De samenwerking stelt ook schepen voor huisvesting Kurt Claeys bijzonder tevreden: “Een energiezuinige woning is niet enkel een zegen voor het milieu maar ook voor de bewoners. Zonnepanelen zorgen ervoor dat de elektriciteitsfactuur een stuk lager ligt en mensen op het einde van de maand dus meer middelen over houden. Dat de sociale huisvestingsmaatschappijen voluit die kaart trekken, kan ik als schepen bevoegd voor de sociale huisvestingsmaatschappijen dan ook alleen maar toejuichen”.

Het ASTER-project wordt gefinancierd met steun van het ELENA-subsidieprogramma en is een initiatief van de Europese Unie. ASTER cv financiert de investering met niet-publieke middelen. De SHM’s die aandeelhouder zijn van ASTER cv brengen de concessiewaarde van de daken in de vennootschap in. Het zonneactiveringsplan is een eerste initiatief van ASTER cv. Op de middellange termijn plant ASTER cv andere duurzaamheidsinvesteringen in de Vlaamse sociale woonsector.

 

 

Afbraak gebouwen Voorhavenlaan 169-171 in het kader van ons project "Met Zicht"

Bewonersbrief - Oostende, donderdag 07 januari 2021

De Oostendse Haard zal in de Vuurtorenwijk een nieuwbouwproject met sociale huurwoningen realiseren. Op deze unieke locatie aan de Spuikom (Schietbaanstraat - Verstellestraat - Van Hembdenstraat) komt het project “Met Zicht” met 13 woningen en 60 appartementen. De wijk zal zo een volledig nieuw uitzicht krijgen. Momenteel liggen de bouwwerken voor dit nieuwbouwproject stil. Het team van De Oostendse Haard werkt hard verder om deze werf zo snel als mogelijk terug op te starten met een nieuwe aannemer. 

 Ondertussen is de firma VaCoMet BVBA uit Roeselare gestart met de ontmanteling van de gebouwen aan de Voorhavenlaan 169-171. Voorhavenlaan 169-171 voor de sloop   Een     belangrijke stap in het project “Met Zicht”. Momenteel treffen zij de nodige voorbereidingen om te slopen. Hiervoor wordt een       kraan   geïnstalleerd. De verkeerssituatie o.a. voor de voetgangers wordt ter plaatse gesignaleerd. Deze werkzaamheden zullen   ongeveer een maand   duren, volgens onderstaande planning:

  • 04/01/2021 – 08/01/2021: ontmanteling binnen in de gebouwen
  • 11/01/2021 – 22/01/2021:  afbraak van de bovenbouw, met kraan
  • 25/01/2021 – 29/01/2021: afvoer van het puin en afbraak van de fundering
  • 01/02/2021 – 12/02/2021: opkuis van het terrein
 

Maart 2016: eerste steenlegging en voorstelling nieuwe naam sociaal project

Na de zomer is de Oostendse Haard gestart met de bouw van een nieuw huisvestingsproject in de Dokter Verhaeghestraat te Oostende. Dit is pal in het Westerkwartier, de wieg van de sociale huisvesting in de stad aan zee.   

Bij een nieuw project hoort uiteraard ook een nieuwe naam. Via een oproep in het informatieblad van de Oostendse Haard konden huurders en kandidaat-huurders een voorstel indienen.

De voorstelling van de nieuwe naam en de eerste gevelsteenlegging vond plaats tijdens een persmoment op woensdag 16 maart 2016 aan de Dokter Verhaeghestraat 66 te Oostende.